NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Sinds eind 2015 plaatsen we op deze pagina regelmatig berichten over of uitgebreide samenvattingen van belangrijke, spraakmakende studies in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Groenten en fruit verkleinen de kans op sterfte aan kanker en hart- en vaatziekten, vooral bij rokers en drinkers

13 augustus 2019

Wie voldoende fruit en groenten eet, loopt fors minder kans op hart- en vaatziekten en kanker. Dat komt door de flavonoïden of anti-oxidanten die er in zitten. Als je daar dagelijks 500 mg van consumeert heb je 38% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 36% minder aan kanker.

Dat blijkt uit onderzoek van Nicola Bondonno en haar team van de Edith Cowan Universiteit in Australië. Zij analyseerden data van het Danish Diet, Cancer and Health-onderzoek waarbij 53.048 mensen 23 jaar werden gevolgd.

De wetenschappers deden nog een interessante ontdekking: het effect gold voor iedereen, maar was het sterkst bij mensen die rookten en minstens 2 alcoholeenheden per dag dronken.

Flavonoïdenrijk voedsel biedt echter geen volledig tegenwicht tegen het verhoogde overlijdensrisico door roken en bovenmatige alcoholconsumptie. “Veruit het beste is om te stoppen met roken en alcoholgebruik te beperken”, zegt Bondonno.

Nicola P. Bondonno, Frederik Dalgaard, Cecilie Kyrø, Kevin Murray, Catherine P. Bondonno, Joshua R. Lewis, Kevin D. Croft, Gunnar Gislason, Augustin Scalbert, Aedin Cassidy, Anne Tjønneland, Kim Overvad & Jonathan M. Hodgson. Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health Cohort. Nature Communications 10 (2019) 3651.

Bron: Nature Communications.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl