NL EN
DONEER NU!

Zorgen over gebrek aan zicht op zuipketen

21 februari 2024

Gemeenten hebben te weinig zicht op de keten waar jongeren bij elkaar komen en waar vaak riskant veel alcohol wordt gedronken. Daarvoor waarschuwen het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en het Trimbos-Instituut. Wim van Dalen, directeur van STAP, werd hierover geïnterviewd op NPO Radio 1.

Van Dalen maakt zich vooral zorgen over het feit dat gemeenten eigenlijk niet weten of er op hun grondgebied keten zijn waar grote groepen - vaak minderjarige - jongeren komen en die een min of meer publieke functie hebben. Daar wordt door die jongeren makkelijk riskant gedronken, zeker als ouders en eigenaren geen toezicht houden. Dan is er soms sprake van illegale horeca. Gemeentelijke handhavers kunnen en moeten daartegen volgens hem optreden.

NOS Stories deed een oproep en zo'n 1.400 jongeren reageerden. Van de reageerders die naar keten gaan is bijna de helft minderjarig. Keetbezoekers vinden het vaak een fijne plek. “Leuker dan uitgaan”, zegt een meisje. Keten zijn vaker te vinden op het platteland dan in de stad. Soms bevinden ze zich op privéterrein, soms zelfs op zolder van een woning. Dat maakt optreden lastiger.

Nogal wat van de 260 door de NOS ondervraagde gemeenten worstelen met de zuipketen. Er zijn er die meer toezicht willen, maar ook die het eigenlijk wel prima vinden. Sommige gemeenten zorgen ervoor dat jongerenwerkers bij de keten betrokken worden en in gesprek gaan met eigenaren/ouders.

Bron: nporadio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl