NL EN
DONEER NU!

Jongeren zien veel alcoholreclame op straat

10 april 2024

Unieke pilotstudie sluit aan op de plannen in verschillende gemeenten om alcoholreclame op straat te beperken

Uit diverse studies blijkt dat er een duidelijk verband is tussen de confrontatie met alcoholreclame en het drinkgedrag van jongeren. Veel jongeren worden dagelijks blootgesteld aan alcoholreclame via radio, tv, kranten, films, sociale media en in de supermarkt.

Uit recent uitgevoerd Nederlands onderzoek blijkt dat jongeren ook op straat veel alcoholreclame zien*. In opdracht van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP heeft onderzoeksbureau Objectief aan twee duo’s van 16- en 17-jarige jongeren gevraagd alcoholreclame op een zaterdag (najaar 2023) in de Utrechts binnenstad te inventariseren.

In korte tijd zijn 147 afbeeldingen van alcoholreclame in de Utrechtse binnenstad verzameld
De twee groepen zijn afzonderlijk van elkaar circa drie uur op pad geweest. Elk duo volgde hierbij een route langs plaatsen waar ze normaal gesproken in hun vrije tijd ook lopen. Zij mochten deze route zelf bepalen. In circa drie uur tijd hebben de twee duo’s 147 alcoholreclames in de binnenstad van Utrecht gezien en gefotografeerd. Het ene duo zag 72 uitingen, het andere 75. De meeste alcoholreclame betreft bierreclame op uithangborden van de horeca, op parasols op terrassen en aanbiedingen op krijtborden en een enkele keer op een bushokje.

Plannen in Utrecht, Almere, Deventer en Groningen om te stoppen met buitenreclame voor alcohol
Utrecht wil geen buitenreclame meer voor alcoholhoudende dranken op gemeentelijke eigendommen. Vorig najaar heeft de gemeente Utrecht daartoe besloten. Het betreft een verbod op 10 billboards, 300 lichtmasten, 230 reclamevitrines en op bijna 500 abri’s**. Ook de gemeenten Almere, Deventer en Groningen hebben besloten tot een verbod op publieke alcoholreclame***.

Contact:
Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Ir. Wim van Dalen, directeur
06 53295544;
www.stap.nl;
E-mail: info@stap.nl

Bronnen:
*Reclame voor alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte: wat zien jongeren? Uitgave: Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en onderzoeksbureau Objectief; april 2024
** besluit gemeente Utrecht
*** besluit gemeente Almere, besluit gemeente Deventer; besluit gemeente Groningen

Jongeren zien veel alcoholreclame op straat

reclame-voor-alcoholhoudende-dranken-in-de-openbare-ruimte.pdfreclame-voor-alcoholhoudende-dranken-in-de-openbare-ruimte.pdf (692 kB)

Persberichten

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl