NL EN
DONEER NU!

Supermarkten worstelen met alcoholverkoop aan gezinnen

31 augustus 2024

Thijs Kemperink (41) kon bij de Aldi in Tubbergen geen alcohol afrekenen na het boodschappen doen, omdat zijn 8-jarige dochter erbij was. De caissière wilde hem geen alcohol verkopen omdat er een kind bij was. Waarom?

Kemperink deelde het voorval op X en kreeg verrassend veel bijval van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Hij vindt dat hij als volwassen man moet kunnen kopen wat hij wil, ongeacht of zijn kind erbij is of niet.

Volgens Pieter Lenferink, manager van het Aldi-filiaal, is hun richtlijn: "samen halen is samen identificeren." Zijn personeel is niet doorgeslagen, vindt hij. "Natuurlijk wil je toegankelijk zijn. Persoonlijk had ik de drank wel meegegeven als je ziet dat een ouder gewoon met zijn kind boodschappen doet. Maar ik kan mijn medewerker niet verwijten dat ze volgens de regels handelt."

Het probleem speelt breder: andere supermarkten herkennen de worsteling rond alcoholverkoop aan gezinnen. De Alcoholwet is op zich duidelijk: het is verboden om alcohol te verkopen aan personen onder de 18 jaar. Het wordt pas ingewikkeld bij het verbod op 'indirecte verstrekking' en 'wederverstrekking' — het verkopen en doorgeven van alcohol aan minderjarigen door volwassenen.

Tijn Leussink, eigenaar van zeven Jumbo’s in Twente, ziet in de praktijk dat er een groot grijs gebied is. "Een moeder die haar 16-jarige dochter een fles rum laat uitkiezen, dat is duidelijk. Maar wat doe je op een zaterdagavond als er zes jongens binnenkomen, waarvan er vijf ouder zijn dan 18, en ze kopen samen twaalf blikjes bier? Hoe ga je daar mee om?"

Sandra van Ginneken, adviseur Alcoholwet van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, stelt dat er sprake is van indirecte verstrekking als het overduidelijk is dat een volwassene drank koopt voor een jongere onder de 18, om die direct of vrijwel direct ter plekke door te geven aan die jongere. "Dan moet de caissière, of als het om een horecagelegenheid gaat, de barman, de verkoop weigeren. De caissière en de barman kunnen alcohol verstrekken als een volwassen klant samen met zijn kind of kinderen boodschappen doet of op een terras zit en voor zichzelf een alcoholhoudend drankje bestelt."

Bronnen: tubantia.nl en gelderlander.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl