NL EN
DONEER NU!

Heruitgave flyer Alcohol en Zwangerschap

16 oktober 2024

Heruitgave flyer Alcohol en Zwangerschap Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP heeft een heruitgave gemaakt van de flyer 'Waarom gaan alcoholgebruik en zwangerschap niet samen?' De eerste uitgave van deze flyer was in 2004. Sindsdien zijn al diverse herdrukken en heruitgaven verschenen. De flyer wordt met name gebruikt in de verloskundige praktijken.

Prenatale blootstelling aan alcohol kan ernstige gevolgen hebben. Daarom is het zorgwekkend dat het percentage zwangere vrouwen dat drinkt in de periode tussen de bevruchting en de bevestiging van de zwangerschap nog steeds aanzienlijk is: 26,9%. Dat weten we uit de 'Monitor middelengebruik en zwangerschap' van het Trimbos-instituut. De meeste zwangere vrouwen stoppen nadat ze gehoord hebben in verwachting te zijn. Maar het is vanzelfsprekend beter als ze al ruim vóór de bevruchting geen alcohol meer drinken. Daarmee voorkom je schade aan de baby.

Als een kind beschadigd is doordat de moeder alcohol heeft gedronken, dan kan het de diagnose krijgen van Fetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD). Deze aandoening kan variëren van een lichte vorm tot een heel zware vorm. Volgens een schatting van onder anderen Shannon Lange* is de prevalentie van FASD onder jongeren in Nederland 1,42%. Dat komt neer op zo'n 44.000 jongeren met schade doordat de moeder tijdens de zwangerschap dronk. Geschat wordt dat er zo’n 4.800 Nederlanders zijn met ernstige schade (ook wel FAS, Foetaal Alcohol Syndroom, genoemd).

Deze cijfers moeten overigens met de nodige voorzichtigheid gebruikt worden. Meer onderzoek is hard nodig.

*Lange, S., Probst, C., Gmel, G. et al. Global prevalence of fetal alcohol spectrum disorder among children and youth: a systematic review and meta analysis. JAMA Pediatrics (2017) 21 August. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2017.1919

De flyer is als PDF-bestand hier te downloaden om rechtenvrij in elke gewenste hoeveelheid zelf af te drukken.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl