Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is een ANBI instelling (Algemeen Nut Beogende Instelling). Conform de transparantievoorwaarden van ANBI vindt u hier een overzicht van onze gegevens.
Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Kamer van Koophandel nummer: 411 872 38
RSIN/ fiscaal nummer: 8041.94.324
Bankrekeningnummer: NL 19 INGB 0000 291 066
Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is een onafhankelijke landelijke organisatie die zich er specifiek voor inzet dat effectief gebleken alcoholbeleidsmaatregelen die leiden tot een afname van alcoholgerelateerde schade worden ingevoerd dan wel worden gehandhaafd. Het gaat daarbij zowel om gezondheidsschade als gevolg van alcoholgebruik, als andere vormen van alcoholgerelateerde schade zoals overlast, verkeersongevallen en huiselijk geweld.
De officiële doelstelling, zoals vermeld in de statuten, vindt u via deze link
STAP richt zich in 2024 op enkele concrete zaken. Welke dat zijn kunt u lezen in de samenvatting van het beleidsplan.
Samenvatting beleidsplan 2024 (155 kB)
-
STAP heeft een bestuur bestaande uit drie personen. Zij ontvangen geen bezoldiging voor hun inzet.
De medewerkers van STAP worden bezoldigd conform de CAO Sociaal Werk.
Verder wordt STAP regelmatig geholpen door enkele vrijwilligers en worden studenten ingezet bij onderzoeksprojecten.
Een overzicht van bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers is hieronder te vinden.
Bestuur, medewerkers en vrijwilligers (247 kB)
-
Informatie over wat STAP in 2023 heeft gedaan, is te vinden in het Overzicht activiteiten STAP in 2023.
Overzicht activiteiten STAP in 2023 (671 kB)
-
- Kennis van effectieve beleidsmaatregelen voor landelijk en lokaal beleid
- Jarenlange ervaring met onderzoek en advisering
- Beschikking over breed lokaal, landelijk en internationaal netwerk
- Specialistische kennis met betrekking tot de Alcoholwet, alcoholmarketing, jongeren en alcohol, alcohol & gezondheid.
In onderstaande documenten vindt u het overzicht van baten en lasten en de balans:
-
In onderstaand document kunt u meer lezen over het privacybeleid van STAP.
STAP verricht(te) werk voor: het Ministerie van VWS (monitoring-functie, inventarisatie gemeentelijke preventie- en handhavingsplannen), het Ministerie van Buitenlandse Zaken (project in Roemenië), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), DG SANCO (Europese Commissie); DG Research & Innovation (Europese Commissie), ZonMw (ZorgOnderzoek Nederland), ca. 120 Nederlandse gemeenten, diverse regionale overheden en verschillende universiteiten bijvoorbeeld die van Maastricht, Nijmegen, Wageningen, Amsterdam en Twente.
STAP (oorspronkelijk Stichting Alcohol Preventie) is opgericht in 1994. De oprichters waren vanuit diverse invalshoeken begaan met de gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Een van de eerste aandachtsgebieden van STAP betrof het thema Alcohol en Zwangerschap. STAP beschikte destijds over een beperkt budget. Vanaf 1998 ontving STAP een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De subsidie was bedoeld om alcoholreclame en alle andere vormen van alcoholmarketing op systematische wijze in beeld te brengen.
Vanaf 2002 is STAP op beperkte schaal een beroep gaan doen op bijdragen van fondsen. Daardoor was STAP vanaf toen in staat academisch opgeleide mensen aan te trekken. Dit heeft er toe geleid dat STAP kon uitgroeien van een bescheiden stichting met het karakter van een vrijwilligersorganisatie tot een professionele NGO, met lokale, nationale en internationale projecten/onderzoeksopdrachten en goede netwerken in zowel binnen- als buitenland. In 2009 heeft STAP, conform de identiteit van haar werkzaamheden, haar naam veranderd in Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.
In 2015 heeft STAP voor het beleidsondersteunend onderzoek in opdracht van gemeenten en regio's een samenwerkingsafspraak gemaakt met de Universiteit Twente/Twente Research. Dat bood STAP de ruimte om zich weer meer te gaan toeleggen op advisering en pleitbezorging van effectief alcoholbeleid op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau.
Sinds 2016 wordt de promotie van effectieve beleidsmaatregelen in Nederland regelmatig gezamenlijk uitgevoerd met andere gezondheidsorganisaties. Het bekendste voorbeeld is het eind 2016 gepubliceerde Alcoholmanifest. Een deel van de organisaties achter het Alcoholmanifest werkt sinds 2020 samen als AAN: Alliantie Alcoholbeleid Nederland. AAN is bekend van de campagne 'Zien drinken, doet drinken'. Ook werd - en wordt nog steeds - opgetrokken met de alcoholpreventieorganisaties die deelnamen aan de inmiddels opgeheven Alcoholtafel van het Nationale Preventieakkoord.