NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Amerikaanse bierdrinkers eten ongezonder dan andere alcoholgebruikers

13 november 2024

Amerikanen die bier drinken hebben een hogere calorie-inname dan landgenoten die wijn of gedistilleerd drinken. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Nutrients.

Amerikaanse onderzoekers volgden het drinkgedrag van bijna 2.000 volwassenen. Net iets meer dan een derde van hen dronk uitsluitend bier (38,9%), een vijfde alleen wijn (21,8%), 18,2% alleen gedistilleerde drank en 21% een combinatie van dranken.

In de studie werd de ’Healthy Eating Index’ aangehouden: een Amerikaanse maatstaf voor de kwaliteit van een gezond dieet met een score tot 100 punten. Geen van de groepen drinkers behaalde een goede score (boven de 80). Wijnliefhebbers scoorden een 55, gedistilleerddrinkers en combinatiegebruikers behaalden bijna 53 punten, terwijl bierdrinkers de laagste score haalden (49). Ook rookten meer bierdrinkers en hadden zij een laag niveau van lichamelijke activiteit. Onder dit profiel vielen vooral jonge mannen met een laag inkomen.

Madeline Novack, hoofdauteur van de studie en onderzoeker aan de Tulane University, zegt tegenover verschillende media in de VS dat de verschillen vooral verband houden met de context waarin de alcohol wordt geconsumeerd. Wijn - vooral rode - wordt vaak gecombineerd met gebalanceerde maaltijden met daarin vlees, groenten en zuivel. Datzelfde geldt voor gedistilleerd drinkers. Bier daarentegen wordt vaak gedronken in situaties waarin voedsel veelal vezelarm is en veel koolhydraten en bewerkt vlees bevat. Gefrituurd of zout voedsel kan de bierconsumptie ook bevorderen.

Ting, P.-S., Lin, W.-T., Liangpunsakul, S., Novack, M. et al. Convergence of Alcohol Consumption and Dietary Quality in US Adults Who Currently Drink Alcohol: An Analysis of Two Core Risk Factors of Liver Disease. Nutrients 2024, 16, 3866. https://www.doi.org/10.3390/nu16223866

Bron: Nutrients.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl