NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Geen bewijs dat alcoholvrije en alcoholarme dranken een goed alternatief zijn

20 maart 2024

Veel mensen en ook overheden zijn enthousiast over alcoholvrije en alcoholarme dranken, tegenwoordig vaak no-lo dranken genoemd, omdat ze denken dat ze een alternatief kunnen zijn voor alcoholhoudende dranken en dus de volksgezondheid en veiligheid ten goede komen. De markt voor no-lo-bier wereldwijd is inmiddels 9,5 miljard dollar waard en zal naar verwachting tot 2026 met 7,5% per jaar groeien.

Uit onderzoek van de Universiteit van York, online verschenen in Food Quality and Preference, blijkt echter dat er zeer weinig bewijs is om de opvatting te ondersteunen dat no-lo dranken een alternatief kunnen zijn. Een van de onderzoekers, hoogleraar Victoria Wells van de School of Business and Society van de Universiteit van York: “Hoewel de no-lo-business een hoge vlucht neemt in termen van verkoop, weten we heel weinig over hoe, wanneer en op welke manieren deze dranken worden gekozen en gebruikt door consumenten. No-lo dranken worden gepromoot als een gezond alternatief en regeringen hopen dat consumenten het zullen gebruiken ter vervanging van alcoholhoudende dranken, maar er is momenteel geen onderzoek dat dit ondersteunt."

Alhoewel er onderzoek is verricht naar productfactoren, individuele factoren en omgevingsfactoren is er nog geen duidelijk beeld. De resultaten van de diverse onderzoeken zijn vaak tegenstrijdig. Bovendien is het bestaande onderzoek theoretisch zwak, is het voornamelijk gebaseerd op kwantitatieve gegevens en is het geografisch gezien beperkt omdat het zich voornamelijk richt op het mondiale noorden.

Waehning en Wells vinden dat er een onderzoeksagenda moet komen. Wells: “Als we no-lo-dranken echt willen promoten als een product dat zou kunnen helpen het aantal ernstige ziekten, zoals alcoholisme en zwaarlijvigheid, te verminderen, en meer in het algemeen gezonde drinkgewoonten willen bevorderen, dan hebben we gegevens nodig die dit bewijzen en moeten we een meer formele strategie hebben hoe deze dranken richting consumenten gemarket mogen worden, om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden geconsumeerd.”

Waehning, N. and Wells, V.K. Product, individual and environmental factors impacting the consumption of no and low alcoholic drinks: A systematic review and future research agenda. Food Quality and Preference (2024). https://www.doi.org/10.1016/j.foodqual.2024.105163

Bron: Food Quality and Preference.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl