3 oktober 2024
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft becijferd dat in 2020 in de EU 153.000 nieuwe gevallen van kanker als gevolg van alcoholgebruik werden gediagnosticeerd. Het gaat om 58.000 gevallen van darmkanker, 54.000 gevallen van hoofd-halskanker, 26.000 gevallen van borstkanker en 15.000 gevallen van leverkanker. Alle soorten alcoholhoudende drank (bier, wijn en gedistilleerd) kunnen kanker veroorzaken. De jaarlijkse sterfte aan alcoholgerelateerde kanker wordt door de WHO geschat op 70.000 gevallen.
WHO start campagne ‘Redefine alcohol’ met steun van Europese Unie
Om meer aandacht te vragen voor deze risico’s van alcoholgebruik en Europeanen aan te zetten om bewuster met alcohol om te gaan is de WHO de campagne ‘Redefine alcohol’ gestart. De campagne omvat enkele factsheets, social media posts en campagnevideo’s in diverse talen. Daarin vertellen mensen met levenservaring hun verhalen. Zij hebben allen op een gegeven moment hun relatie met alcohol heroverwogen en ingezien dat alcohol een andere rol moet spelen in hun leven.
Deze verhalen benadrukken de vele voordelen van het minderen of helemaal stoppen met alcohol, zoals een betere slaapkwaliteit en geheugen, een heldere geest en een lager risico op chronische ziekten. 'Redefine alcohol' promoot een omgeving die het voor mensen gemakkelijker maakt om alcoholconsumptie te verminderen, wat bijdraagt aan een veiliger en gezonder Europa.
Bron en campagnemateriaal van de WHO:
https://www.who.int/europe/event/redefining-alcohol-for-a-healthier--safer--and-happier-europe
Campagne over alcohol en kanker in Nederland
Juist deze week is in Nederland de kenniscampagne 'Op je gezondheid?' van de Maag Lever Darm Stichting en KWF gestart. Deze campagne is opgezet om mensen bewuster te maken van de gezondheidsrisico’s van alcohol, met name het risico op kanker.
Meer informatie:
https://www.gezondegeneratie.nl/alcohol/
Wim van Dalen, directeur van STAP: "Het nieuwe kabinet kan de nieuwe cijfers van de WHO niet naast zich neerleggen en zal met concrete beleidsmaatregelen moeten komen om het alcoholgebruik in Nederland omlaag te brengen."
Contact
Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Ir. W.E. van Dalen, directeur
06 53295544; www.stap.nl;
E-mail: wvandalen@stap.nl