NL EN
DONEER NU!

Kankersterfte hoger bij kwetsbare ouderen die alcohol gebruiken, zelfs als dat licht of matig is

12 augustus 2024

Kwetsbare ouderen die licht of matig drinken, lopen meer risico te sterven aan kanker, dan ouderen die slechts af en toe drinken. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift JAMA Network Open.

In deze cohortstudie onder 135.103 ouderen (60+) uit de UK Biobank werd gekeken naar hun alcoholgebruik en sterfte. Zij werden vergeleken met incidentele drinkers. De follow-up periode was 12,4 jaar. In die periode stierven 15.833 deelnemers.

Uit het onderzoek bleek dat - vergeleken met incidenteel drinken – het drinken van meer dan 4 glazen per dag voor mannen en meer dan 2 glazen per dag door vrouwen – in verband gebracht kon worden met een 33% groter risico om te sterven aan welke oorzaak dan ook, evenals een hoger risico om te sterven aan kanker of hart- en vaatziekten.
Matig drinken (2-4 glazen per dag voor mannen en 1 tot 2 glazen per dag voor vrouwen) bleek samen te hangen met een 10% groter risico op overlijden aan welke oorzaak dan ook vergeleken met incidenteel drinken, en een 15% groter risico op overlijden aan kanker. Licht drinken (tot 2 glazen voor mannen en tot 1 glas voor vrouwen) bleek samen te hangen met een 11% groter risico op overlijden aan kanker vergeleken met incidenteel drinken

Toen de onderzoekers nadere analyses deden, ontdekten ze dat licht en matig drinken specifiek het sterfterisico verhoogt voor kwetsbare ouderen die in achterstandswijken wonen of een slechte gezondheid hebben.

"De schadelijke effecten op kanker[sterfte] worden waargenomen vanaf de eerste druppel", aldus Dr. Rosario Ortolá, de hoofdauteur van het onderzoek en universitair docent aan de afdeling preventieve geneeskunde en volksgezondheid aan de Vrije Universiteit van Madrid. De studie "bevestigt dat geen enkel niveau van alcoholconsumptie veilig is", aldus Alessandro Gallina, van European Public Health Alliance (EPHA).

Ortolá: "Wij denken dat oudere volwassenen met een slechtere gezondheid vatbaarder zijn voor de schadelijke effecten van alcohol vanwege hun grotere morbiditeit, hoger gebruik van medicijnen die niet gecombineerd mogen worden met alcohol en verminderde tolerantie voor alcohol. Bij sociaal-economisch achtergestelde bevolkingsgroepen zie je co-existentie met andere gezondheidsproblemen, waaronder een minder gezonde leefstijl, minder sociale steun en minder toegang tot gezondheidszorg."

Misschien verrassend, ontdekte het team dat een sterke voorkeur voor wijn, of alleen drinken bij maaltijden, het risico op overlijden leek te verminderen, ongeacht de hoeveelheid alcohol die werd geconsumeerd - hoewel dit alleen gold voor kwetsbare mensen.

Ortolá, R., Sotos-Prieto, M., García-Esquinas, E. et al. Alcohol Consumption Patterns and Mortality Among Older Adults With Health-Related or Socioeconomic Risk Factors. JAMA Network Open 7 (2024) 8:e2424495.
https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2024.24495

Bronnen: euronews.com, theguardian.com en jamanetwork.com.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl