NL EN
DONEER NU!

Alcoholgebruik Amsterdamse jongeren en jongvolwassenen hardnekkig

18 juli 2024

In 2023 is - in het kader van de jaarlijkse Antenne-monitor - onderzoek gedaan naar middelengebruik van uitgaande jongeren en jongvolwassenen en van voetballers en publiek bij Amsterdamse amateurclubs. Alcohol blijft wijdverspreid en wordt door bijna iedereen gedronken. Vapen heeft een sterke groei doorgemaakt. Bij de klassieke uitgaansdrugs zijn er juist signalen van een dalende interesse.

In de scenes en netwerken van het uitgaanspanel drinkt bijna iedereen alcohol. Alcoholvrije dranken zitten weliswaar in de lift, maar eerder voor erbij dan ter vervanging van alcohol, zo lijkt het. En ondanks een groeiend besef van de schadelijkheid van alcohol, worden in sommige kringen nog steeds met gemak twintig glazen weggetikt.

Ook onder de onderzochte aanwezigen bij voetbalclubs zijn drinkers met 81% in de meerderheid. Alcohol wordt meestal wekelijks gedronken, maar zelden elke dag. Van de totale groep is 1% een dagelijkse drinker. Als op gewone doordeweekse dagen wordt gedronken, dan worden gemiddeld 3 glazen alcohol geconsumeerd, maar in het weekend en op andere vrije dagen loopt dat op naar gemiddeld 8 glazen.

Het aandeel zware drinkers (48%) en overmatige drinkers (20%) in de totale groep is ook minstens twee keer zo groot als bij leeftijdsgenoten in de algemene bevolking in Amsterdam, maar toch wil slechts een kwart van de regelmatige drinkers minderen of stoppen met alcohol. Dat is (veel) minder vaak dan bij regelmatige rokers en blowers het geval is. Of dit voorkomt uit gebrekkige kennis of bewustzijn over gezondheidsrisico’s, sociale acceptatie of een andere achterliggende reden, de zelfreflectie op het eigen gebruik is bij alcohol in elk geval minder streng dan bij tabak en cannabis

Hoewel drinkende voetballers het de avond vóór een wedstrijd over het algemeen vaak wat rustiger aan doen en weinig of geen alcohol drinken (59%), komt het ook weleens voor dat dan toch vijf of meer glazen worden gedronken (77%) met duidelijke gevolgen voor hun spel. En de helft (47%) drinkt de avond ná een wedstrijd juist meer alcohol dan gebruikelijk; vooral (maar niet uitsluitend) voetballers in de zaterdagcompetitie. Hoewel we niet specifiek vroegen naar alcoholgebruik direct na de wedstrijd, wijst dit op de beruchte ‘derde helft’.

Bij de kwetsbare jeugd is de alcoholcultuur volgens het panel van professionals niet vreemd bij jongeren met een Nederlandse familieachtergrond, waar minderjarigen thuis soms al meedrinken met volwassenen. Maar in andere groepen is het alcoholgebruik gering, waarbij het islamitische geloof vaak een remmende factor is.

Bron: jellinek.nl.

antenne-amsterdam-2023.pdfantenne-amsterdam-2023.pdf (7,27 MB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl