NL EN
DONEER NU!

Discussie over handhaving alcoholverbod Amsterdam

26 september 2024

Het centrum van Amsterdam kent een alcoholverbod. Dat geldt alleen in de openbare ruimte: op straat, in parken, op de stoep, op de trap vóór een woning of in het portiek van een woning.

Diverse bewoners vinden dat hierop te streng wordt gehandhaafd. Zij zijn van mening dat centrumbewoners van het alcoholverbod moeten worden uitgezonderd zodat zij alcohol mogen gebruiken vóór hun woning of op het bordes van hun woning (zie foto). Huug Scholten onderschrijft hun standpunt in een opiniestuk in Het Parool. Zijn argument is dat het verbod alcoholoverlast van toeristen beoogt tegen te gaan, en niet "omwonenden te beperken in hun mogelijkheden een onschuldig drankje te drinken op hun bordes." Van de zijde van de handhavers wordt gesteld dat waar mogelijk met het alcoholverbod coulant wordt omgegaan.

Scholten vraagt burgemeester Femke Halsema het huidige beleid aan te passen in de zin dat het bewoners wel zal zijn toegestaan voor hun woning een drankje te drinken. Een dergelijke aanpak voldoet aan de eis van proportionaliteit en is - aldus Scholten - voor een handhaver ook prima uit te leggen aan de gemiddelde toerist. Ook lijkt deze aanpak in zijn ogen weinig misbruikgevoelig: "als iemand zijn voordeur kan opendoen, is hij blijkbaar bewoner en niet een toerist die op een willekeurig trapje is gaan zitten."

Bron: parool.nl.

Discussie over handhaving alcoholverbod Amsterdam

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl