AlcoholvrijeOmngeving.nl

Veelgestelde vragen

Mijn dochter vond het niet goed dat een jongen zijn eigen bier meenam naar haar feestje. Nu wordt ze door hem gepest. Wat nu?

Vrienden en vriendinnen van onze dochter van 16 mochten van ons op een feestje allemaal één glas alcoholhoudende drank. Eén jongen vond dat te weinig. Hij nam dus z'n eigen bier mee en dronk dit buiten op. Mijn dochter vond dit niet zo geslaagd en zei dit ook. Nu heeft ze problemen met deze jongen. Hij vond dat er te weinig alcohol werd geschonken. Ze wordt uitgemaakt voor van alles en nog wat. Hoe gaat m'n dochter hiermee om?

Antwoord
STAP adviseert een alcoholvrije omgeving voor jongeren tot 18 jaar. Eén glas alcoholhoudende drank per kind van rond de 16 op een feestje vinden wij dus al te veel. Maar omdat u eerder besloot dat er op het feestje van uw dochter één glas alcoholhoudende drank per kind gedronken mocht worden, kunt u daar achteraf niet meer op terugkomen en is het het beste als u nu vierkant achter uw dochter blijft staan.
Als uw kind gepest wordt vanwege haar standpunt, is het belangrijk om in actie te komen. Pesten gaat niet vanzelf over. Kinderen weerbaar maken tegen pesten kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

- Een kind dat voldoende zelfvertrouwen heeft, wordt vaak minder gepest dan onzekere kinderen. Leer uw kind zien waar hij/zij goed in is. Complimenten en positieve aandacht geven helpt hierbij. In bovenstaand geval zou u bijvoorbeeld kunnen zeggen dat u het knap van uw dochter vindt dat ze tegen die jongen heeft gezegd dat ze niet wil dat hij bier meeneemt en opdrinkt.

- Pesters vragen om aandacht. Soms kan negeren het pesten al een stuk verminderen. Soms denken pesters dat ze stoer gevonden worden door te pesten. Als vrienden of vriendinnen van uw kind (of van de pester) later merken dat ze pestgedrag vervelend vinden, kan dat helpen.

- Leer uw kind hulp te vragen als hij of zij gepest wordt. Pesten hoef je niet alleen op te lossen.

Kinderen weerbaar maken tegen pesten is niet altijd voldoende. En soms lukt het niet om uw kind voldoende weerbaar te maken. Het ene kind is nu eenmaal onzekerder dan het andere kind. Als de pester op dezelfde school zit, heeft de school een belangrijke taak in het voorkomen en stoppen van pesten. De mentor van uw kind (én die van de pester) is hiervoor het aanspreekpunt. Ga met de mentor in gesprek om het probleem op te lossen. Via school kan zo nodig ook een sociale vaardigheids- of weerbaarheidstraining voor uw kind gezocht worden.

Als de pester niet op dezelfde school zit, kan het zinvol zijn om met de ouders te praten. Weten ze wel dat hun kind zich zo gedraagt? Informeer wel eerst wat voor ouders de pester heeft, dan kunt u bepalen of het zin heeft. Val ouders niet aan en blijf rustig. Anders kan het averechts werken.

Meer informatie over pesten is te vinden op:
http://www.pestweb.nl en op http://www.vpn.nl/faq/cyberpesten.