AlcoholvrijeOmngeving.nl

Regels en afspraken

Regels en afspraken hebben effect

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en grenzen. Het stellen van regels en het maken van afspraken over het drinken van alcohol is daarom erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat jongeren minder drinken als ouders duidelijke regels stellen. Ook is gebleken dat regels en afspraken het meeste effect hebben als u deze opstelt in de fase voordat uw kind begint met drinken. De meeste jongeren nemen hun eerste slokje als ze 13 jaar zijn. Zo rond hun 16de gaan ze méér te drinken. U kunt het beste beginnen met het opstellen van regels voordat uw kind begint met drinken, rond het 11de of 12de levensjaar.

Verbieden werkt

Het beste wat u als ouder kunt doen is het drinken van alcohol verbieden, in ieder geval tot uw kind 18 jaar is. De hersenen maken in de puberteit een grote ontwikkeling door en alcohol kan deze ontwikkeling belemmeren. Vaak zijn ouders bang dat hun kind stiekem gaat drinken als zij het drinken van alcohol verbieden. Uit onderzoek blijkt echter dat de kans groot is dat u door het verbieden van alcohol het tijdstip uitstelt waarop uw kind met het drinken van alcohol begint. Het is belangrijk dat u wel uitlegt waarom uw kind van u geen alcohol mag drinken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marianne (54) laat haar dochter (14) geen alcohol drinken:
"Het is belangrijk om je kind op de gevaren van alcohol te wijzen. Als kind zijn je hersenen nog in ontwikkeling en alcohol kan dan schade toebrengen. Je kunt nu al dingen kapot maken die je niet meer kunt herstellen, dat weten mijn kinderen. Ze wordt inmiddels wel een beetje nieuwsgierig naar alcohol. De laatste keer op een verjaardag wilde ze even aan een glas met alcohol ruiken, dat mocht toen best even. Maar verder ben ik heel duidelijk: 'je komt er niet aan hoor, ik houd je in de gaten'. Dat accepteert ze wel."
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regels voor thuis en buitenshuis

Het is niet alleen belangrijk duidelijk te zijn over het alcoholgebruik buitenshuis maar ook over het alcoholgebruik binnenshuis. De boodschap vanuit de hulpverlening was eerder dat het goed was kinderen thuis mondjesmaat aan alcohol te laten wennen. De ideeën hierover zijn veranderd. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die thuis met hun ouders drinken meer en vaker ook met vrienden buitenshuis drinken. Laat uw kind dus ook thuis geen alcohol drinken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Elly (50), moeder van een 17-jarige dochter, zegt het volgende over kinderen thuis alcohol laten drinken:
Ik hoor andere ouders wel eens zeggen: 'iedereen drinkt, dus je kunt het toch niet tegenhouden. Laat ze het dan maar thuis doen, dan is het minder erg'. Het voordeel van je kind thuis laten drinken is dat je kunt ingrijpen mocht het uit de hand lopen, maar het neemt niet weg dat drinken thuis op de lange termijn net zo schadelijk is als drinken buitenshuis. Ook denken kinderen dan sneller: mijn ouders vinden het niet erg dat ik drink. Je geeft zo indirect toch goedkeuring."
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regels die u zou kunnen opstellen

  1. uw kind mag geen alcohol drinken voordat hij of zij 18 jaar is
  2. oudere kinderen in het gezin geven geen alcohol aan kinderen onder de 18 jaar
  3. uw kind mag niet aan de drank(voorraad) in huis komen
  4. uw kind mag niet naar feestjes waar alcohol geschonken wordt
  5. uw kind mag alleen uit in alcoholvrije uitgaansgelegenheden
  6. uw kind drinkt op feestjes thuis geen alcohol maar frisdrank of sap

Thuis een alcoholvrije omgeving creëren

Het is aan te raden de directe omgeving van uw kind zo veel mogelijk alcoholvrij te houden. Haal dus geen of weinig alcohol in huis. Zorg er daarnaast voor dat uw kind niet zomaar wat alcohol kan pakken. Als uw kind thuis een (verjaardags)feest geeft, sta daar dan geen alcohol toe. Het kan helpen om het feestje op een andere manier leuk te maken. U zou bepaalde activiteiten voor kunnen stellen, bijvoorbeeld een film huren, bowlen of paintball. Als u zelf een feest geeft voor zowel kinderen als volwassenen, is het verstandig om naast de alcoholhoudende dranken voldoende fris en sap in huis te halen.

De regels naleven

Het is belangrijk dat u toezicht houdt op het naleven van de regels of afspraken. U bent niet altijd bij uw kind in de buurt, dus het controleren van afspraken kan lastig zijn. Probeer op de hoogte te zijn van waar uw kind naar toe gaat en met wie. Bespreek ook regelmatig met uw kind of hij of zij zich aan de regels of afspraken houdt.
Wordt niet meteen boos als uw kind een keer een afspraak niet nakomt, af en toe een foutje maken is niet erg. Probeer te achterhalen wat er is gebeurd en samen te bekijken hoe uw kind het een volgende keer beter zou kunnen aanpakken. Pas als u weet wat er is gebeurd, bepaalt u of uw kind straf verdient.

Straffen en belonen

Als uw kind zich met regelmaat niet aan de regels of afspraken houdt, is het verstandig om hier consequenties aan te verbinden. Laat uw kind van tevoren weten welke consequentie het breken van een bepaalde regel zal hebben. U zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat als een bepaalde regel gebroken wordt, uw kind tijdelijk geen gebruik mag maken van zijn of haar mobiele telefoon of een tijdje niet mag afspreken met vrienden.
Net zo belangrijk als straffen is het belonen van uw kind als hij of zij zich wel aan de regels of afspraken houdt. Als beloning zou u uw kind meer vrijheid kunnen geven door hem of haar bijvoorbeeld wat later thuis te laten komen.

Als uw kind ouder is dan 18 jaar

Hoewel hierboven met name in is gegaan op de risico’s van alcohol drinken onder je 18e levensjaar, brengt alcohol drinken na je 18e ook zeker risico’s met zich mee. Je hersenen ontwikkelen zich tot je eind twintig, begin dertig bent. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gebleken dat het drinken van alcohol het risico op ruim zestig ziektes verhoogt en een rol speelt bij meer dan 200 andere aandoeningen. Daarom wordt door de Gezondheidsraad aangeraden niet te drinken en als je drinkt het bij maximaal 1 standaardglas per dag te laten. Hou daarnaast diverse dagen per week alcoholvrij om gewenning te voorkomen. Bij deze mate van alcoholgebruik is er sprake van aanvaardbare risico’s.

Als uw kind al drinkt

Ook als uw kind al drinkt kunt u regels opstellen of afspraken maken. Verbieden of beperken van wat u daarvoor goed vond kan lastig zijn, maar het is zeker mogelijk. Geef duidelijk aan dat u niet meer wilt dat uw kind (veel) alcohol drinkt. Leg uit dat u nu pas weet hoe slecht alcohol voor uw kind is. Probeer niet boos te reageren als uw kind protesteert, het kan voor hem of haar moeilijk zijn dat de regels veranderen. Bedenk dat het protest van uw kind niet hoeft te betekenen dat hij of zij de regel niet zal respecteren. Laat u verder niet beïnvloeden door het protest en blijf bij uw standpunt.