Copy
      Alcohol Actueel nr 20

7 september
2021
 

 

STAP is een onafhankelijk kennisinstituut dat zich inzet voor effectief alcoholbeleid en voor publieke bewustwording van de gezondheidsrisico's van alcohol.

Aantal kinderen met alcoholvergiftiging tijdens lockdown-perioden fors gedaald

7 september 2021

Aantal kinderen met alcoholvergiftiging tijdens lockdown-perioden fors gedaald Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging werd opgenomen is tijdens de twee lockdowns fors gedaald, blijkt uit onderzoek van kinderarts Nico van der Lely (bekend van de alcoholpoli in Delft) en promovenda Louise Pigeaud. Binnenkort worden de resultaten gepubliceerd in The Journal of Adolescent Health.

Het aantal jongeren dat maandelijks met een alcoholvergiftiging werd opgenomen in de 12 ziekenhuizen met een alcoholpoli, daalde met 70% tijdens de eerste lockdown (medio maart 2020 – eind mei 2020), steeg toen de coronamaatregelen daarna werden losgelaten, maar daalde opnieuw tijdens de tweede lockdown (medio oktober 2020 – eind december 2020).

Van der Lely zegt dat de daling vermoedelijk kan worden verklaard doordat jongeren minder gemakkelijk aan alcohol konden komen door de sluiting van horeca en sportclubs. "Ze waren soort van opgehokt", zei Van der Lely in het NOS Radio 1 Journaal. "Bovendien zaten hun ouders vaak naast ze aan de keukentafel, want die waren thuis aan het werk. Dus er was geen groepsdruk en het toezicht was toegenomen."

Na de eerste lockdown nam het aantal alcoholvergiftigingen onder minderjarigen wel weer toe. "Er was een enorm rebound effect en we zien dat nu ook weer. Ik zag gisteren vier kinderen op mijn polikliniek en vandaag ook weer drie, alsof het weer 2018 is."

Wat te doen? "Zolang jongeren van vijftien in het Westland bier krijgen na de voetbaltraining, zolang derdeklassers op een schoolreisje naar Londen Guinness krijgen van de leraar, zolang Murray met een biertje op de foto poseert, wordt er weinig vooruitgang meer geboekt." Hij kan de jongeren en hun ouders toespreken, zolang de wereld om hen heen niet verandert, is het water naar de zee dragen, wil hij maar zeggen.

Bronnen: nrc.nl, reinierdegraaf.nl en nos.nl.

  

Onbemande mini-markets verkopen wijn en bier

6 september 2021

Van der Valk Harderwijk heeft sinds kort een onbemande mini-market, 24 uur per dag geopend, waar ook bier en wijn wordt verkocht. De winkel is niet alleen voor de hotelgasten. Via scankassa’s kunnen ook gasten van buiten het hotel, met een pinpas boodschappen doen.

Het concept van de shop is van Wundermart, een nog jong Nederlands bedrijf. Wundermart installeerde in Nederland en Duitsland tot nu toe dertig onbemande foodmarkets in de lobby’s van hotelketens Marriott, Accor Hotels, Hyatt, NH Hotels en Best Western. Ook werd er een Wundermart neergezet in een ziekenhuis in München.

Wie een fles wijn of bier voor de scankassa houdt moet de vraag beantwoorden of hij of zij 18 jaar is. Bij ‘yes’ kan gewoon worden afgerekend met de pinpas. Maar er is wel degelijk toezicht, laat manager Crissy van der Valk aan het regionale dagblad De Stentor weten. "Het is volledig in het zicht van de receptie."

Sandra van Ginneken, adviseur Alcoholwet van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, geeft aan dat deze manier van leeftijdscontrole niet is toegestaan. De Alcoholwet stelt dat je op basis van een ID-bewijs moet vaststellen of iemand 18 jaar of ouder is. Van Ginneken: "Dat kan niet op afstand door iemand in de receptie."

Bronnen: destentor.nl en mtsprout.nl.

Onbemande mini-markets verkopen wijn en bier

  

Samenwerkingsverband tegen accijnsverhogingen

2 september 2021

De Koninklijke Slijtersunie, de Bovag, NSO Retail, het Vakcentrum en VNO-NCW-MKB bundelen hun krachten om de grensproblematiek bij ondernemers door accijns- en btw-verschillen onder de aandacht te brengen in Den Haag.

Dat blijkt uit een tweet van de nieuwe voorzitter van de SlijtersUnie, Petra de Boevere, zelf slijter in Sluis bij de Belgische grens. Bovendien gaf zij een toelichting op de visie van de SlijtersUnie t.a.v. accijnzen op BNR-radio.

De boodschap van het samenwerkingsverband is dat de overheid accijnsverhoging niet moet inzetten om begrotingsproblemen op te lossen, omdat accijnsverschillen met de buurlanden voor de grensregio’s grote gevolgen kunnen hebben.

Commentaar STAP: Bovenstaand initiatief geeft aan dat de slijtersbranche en haar bondgenoten accijnsverhoging vrezen. Wat niet vermeld wordt is dat de hoogte van de alcoholaccijns in Nederland al sinds 5 jaar niet is aangepast aan de inflatie, waardoor alcohol al lange tijd extra goedkoop is gebleven. 

Bronnen: bnr.nl en twitter.com.

  

Eén glas wijn verhoogt al risico op hartritmestoornis

31 augustus 2021

Eén enkel glas wijn verhoogt het risico op boezemfibrillatie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van UC San Francisco, waarover deze week werd gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine.

Voor de studie werden 100 proefpersonen met boezemfibrillaties (gemiddelde leeftijd 64 jaar) gedurende 4 weken voorzien van een ECG-kastje en een alcoholenkelband. Verder werden bloedtesten uitgevoerd en moesten de deelnemers hun verbruik noteren.

56 van de 100 deelnemers hadden in de onderzoeksperiode op zijn minst 1 keer boezemfibrillatie. Degenen met boezemfibrillatie hadden tweekeer zo vaak in de 4 uren daaraan voorafgaand 1 glas alcohol gedronken. Als ze 2 glazen hadden gedronken was de kans driemaal zo hoog. Ook degenen met hogere alcoholgehalten in hun bloed hadden meer kans op boezemfibrillatie.

De studie levert het eerste bewijs op dat alcoholgebruik de kans op het optreden van dit type hartritmestoornis binnen enkele uren aanzienlijk vergroot. De bevindingen staan haaks op het idee dat alcohol goed voor je hart kan zijn, aldus de onderzoekers. Het verminderen of vermijden van alcohol kan juist hélpen om de schadelijke effecten voor het hart te beperken.

"In tegenstelling tot de algemene overtuiging dat boezemfibrillatie verband houdt met zwaar alcoholgebruik, lijkt het erop dat zelfs één alcoholhoudend drankje voldoende kan zijn om het risico te verhogen", zegt Gregory Marcus, MD, MAS, hoogleraar geneeskunde in de afdeling Cardiologie van UCSF.

Gregory M. Marcus, Eric Vittinghoff, Isaac R. Whitman a.o. Acute Consumption of Alcohol and Discrete Atrial Fibrillation Events. Annals of Internal Medicine (2021) https://doi.org/10.7326/M21-0228

Ook dit jaar weer ‘Zien drinken, doet drinken’

30 augustus 2021

Ook dit jaar weer ‘Zien drinken, doet drinken’Na het succes van vorig jaar organiseert AAN, Alliantie Alcoholbeleid Nederland, ook dit jaar de campagne 'Zien drinken, doet drinken'.

De campagne start met een landelijke Alcoholactieweek van maandag 1 t/m zondag 7 november 2021 en loopt door tot medio december. Het doel van de campagne is om ouders en andere volwassenen bewust te maken van de invloed die zij met hun drinkgedrag hebben op de beeldvorming over alcohol en het latere drinkgedrag van kinderen. Dit jaar wordt er ook aandacht besteed aan de invloed van het zien van alcoholreclame door kinderen op hun toekomstig drinkgedrag.  


Meer informatie? Abonneer je op de nieuwsbrief via info@alcoholalliantie.nl

zien-drinken-doet-drinken.htmlzien-drinken-doet-drinken.html (83,0 kB)

Meerderheid volwassenen houdt zich niet aan de alcoholrichtlijn

13 augustus 2021

In 2020 (het eerste coronajaar) werd door de meerderheid van de Nederlanders van 18 jaar en ouder (56,6%) méér gedronken dan in de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad (GR) wordt geadviseerd. Die alcoholrichtlijn luidt: "Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag."

Dat blijkt uit cijfers per GGD-regio uit de Gezondheidsmonitor 2020 van de GGD-en, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Alleen in Zuid-Holland Zuid en Flevoland hield een meerderheid van de volwassenen zich aan de GR-richtlijn. Het hoogste percentage volwassenen dat zich niet aan de GR-richtlijn hield was te vinden in de Gooi en Vechtstreek, Hollands Noorden, Brabant-Zuid Oost, Hart van Brabant en Kennemerland.

Bron: volksgezondheidenzorg.info.

Britse studie: alcoholconsumptie belangrijke risicofactor kanker

5 augustus 2021

Uit een Britse literatuurstudie naar eet- en drinkgewoonten en 11 soorten kanker, waarbij de gegevens uit 860 onderzoeken zijn geanalyseerd, blijkt opnieuw dat er een sterk verband is tussen alcoholgebruik en diverse soorten kanker.

Uit de studie van de onderzoekers van het Imperial College in London (gepubliceerd in Nature Communications) blijkt dat het drinken van alcohol een belangrijke risicofactor is voor verschillende vormen van kanker, zoals postmenopauzale borstkanker en kanker aan dikkedarm, slokdarm, hoofd-halsgebied en lever.

De studie stelt echter ook dat het drinken van ten minste één kopje gewone of cafeïnevrije koffie zou kunnen beschermen tegen leverkanker en basaalcelcarcinoom van de huid. Bovendien bleek consumptie van zuivelproducten, melk, calcium en volkorenproducten het risico op dikkedarm kanker te verlagen.

Giota Mitrou, directeur Onderzoek en Innovatie van het World Cancer Research Fund, dat het onderzoek financierde, vertelde The Guardian dat het onderzoek het beeld bevestigt dat er al was van de relatie tussen alcohol en koffie in relatie tot kanker. Hij voegde er echter aan toe dat er meer onderzoek moet worden gedaan.

Nikos Papadimitriou, Georgios Markozannes, Afroditi Kanellopoulou a.o. An umbrella review of the evidence associating diet and cancer risk at 11 anatomical sites. Nature Communications 12 (2021) Article number: 4579 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-24861-8

Bronnen: usnews.com en nature.com.


 

Bezoek www.stap.nl voor meer actuele informatie over alcoholbeleid in Nederland en Europa

STEUN STAP
STAP krijgt geen subsidie van de overheid. Daarom is STAP in haar werk bijna geheel afhankelijk van de opbrengst van diensten en van donaties en legaten. STAP is een ANBI instelling zodat u schenkingen van uw fiscaal inkomen kunt aftrekken. Een gift kunt u overmaken op giro NL 19 INGB 0000 291066 t.n.v. Stichting STAP te Utrecht.
Copyright © Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP

Mail-adres: info@stap.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp